Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Για τον καινούργιο χρόνο


Καθόλου καλά δεν τα πάω με τις ευχές.

Κάπου μου ακούγονται μονότονες, τυπικές, υποχρεωτικές, εξυπνακίστικες ...

Ένας φοιτητής μου όμως μου κοινοποίησε ένα σύνδεσμο που τον βρήκα αξιοπρόσεκτο.

Που  αναφέρεται; Σ' αυτό που οι Ευρωπαίοι (σας διαβεβαιώνω: συμπεριλαμβάνω και τους Έλληνες) φαίνεται πως ξεχνάμε.

Δείτε το, αν δεν το έχετε ξαναδεί. Είναι το γνωστό φιλμάκι με την «ανακωχή των Χριστουγέννων».

https://youtu.be/6KHoVBK2EVE

.... Αντί ευχών. 

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Φιντέλ Κάστρο


Επαναστάτης για μια στιγμή

Δικτάτορας για μια ζωή.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ελληνικές .... πρωτιές


Κάνετε λάθος αν πιστεύετε ότι η φιλτάτη ημών πατρίς δεν πρωτοπορεί…..

Ιδού.

Ερευνώντας την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, σκέφτηκα πως έχει ευρύτερο ενδιαφέρον να θυμηθούμε μαζί τις τελευταίες καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις, με τις οποίες επιβάλλεται τσουχτερή χρηματική κύρωση σε βάρος της χώρας μας, επειδή παραβιάζει ενωσιακό δίκαιο.

Θα σημειώσω μόνο τις τρεις τελευταίες.
                       
      1) Με την απόφαση στην υπόθεση  C-378/13 η χώρα μας καταδικάστηκε, επειδή παραβίαζε την              Οδηγία περί στερεών αποβλήτων και της επιβλήθηκε κατ’ αποκοπήν ποσό 10 εκατομμυρίων              ευρώ  και επιπλέον χρηματική ποινή 14 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε εξάμηνο                                  καθυστερήσεων.
              
      2) Με την απόφαση στην υπόθεση C-167/14 η χώρα μας καταδικάστηκε, επειδή δεν εφάρμοσε την         Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και της επιβλήθηκε κατ’ αποκοπήν ποσό 10           εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο             καθυστέρησης.

       3) Με την απόφαση στην υπόθεση  C-584/14 η χώρα μας καταδικάστηκε, επειδή παραβίασε τη                νομοθεσία περί αποβλήτων και της επιβλήθηκε κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων          ευρώ και επιπλέον χρηματική ποινή ύψους 30 000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως.


Πως σας φαίνεται;  Είμαστε πρωτοπόροι……

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Φρίκη



Ο βαθμός πτυχίου «λίαν καλώς». Τυχαία βρέθηκα μπροστά στη βιβλιοθήκη της. Εντυπωσιακή. Όλα τα βιβλία που της χορηγήθηκαν δωρεάν από το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια των σπουδών της κατά μέγεθος (όχι κατά περιεχόμενο) ταξινομημένα.

Μια φευγαλέα ματιά έπεσε σε ένα τίτλο που με ενδιέφερε. Έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου και το άνοιξα. Δοκίμασα μια πρώτη έκπληξη. Το βιβλίο ήταν ανέγγιχτο. Ατσαλάκωτο. Απείραχτο. Άσπιλο. Αμόλυντο……

Η έκπληξη έγινε περιέργεια. Άρχισα να ανοίγω και τα υπόλοιπα βιβλία. Όλα την ίδια μεταχείριση. Ανέγγιχτα. Ατσαλάκωτα. Απείραχτα. Άσπιλα. Αμόλυντα. Όλα. Ο-ΛΑ. ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ δεν είχε ανοιγεί…..

Ρωτάω:

«Από πού διάβαζες και πέρασες τα μαθήματα;».

«Από σημειώσεις που μας έδιναν οι φοιτητικές παρατάξεις».


Φρίκη.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Εκείθεν (;) του Ατλαντικού



Αμέτρητες οι πρώτες αξιολογήσεις ως προς το εάν η εκλογή Τράμπ συνιστά θετική ή αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα.

Έχω καταλήξει σε ένα ασφαλές κριτήριο για να αξιολογήσεις ένα γεγονός, χωρίς την ανάγκη για προσφυγή σε βαθυστόχαστες αναλύσεις. Αρκεί, αντ’ αυτού, να πληροφορηθείς ποιος αξιολογεί το γεγονός θετικά και ποιος αρνητικά.

Πάμε να δούμε: σχεδόν αλλόφρονες από χαρά έτρεξαν  να χαιρετήσουν την εκλογή  ο Πούτιν, ο Φάρατζ, η Λε Πέν, η Φράουκε Πέτρι (Εναλλακτική για τη Γερμανία), ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Και στα ημέτερα: ο Καμένος και η Χρυσή Αυγή, η οποία δια του αστέρα της Κασιδιάρη, πανηγύρισε έξαλλα την εκλογή….

Λοιπόν

Χρειαζόμαστε κάτι άλλο για να σχηματίσουμε άποψη ως προς το συγκεκριμένο γεγονός; Δυστυχώς όχι. Ένα μαύρο σύννεφο φαίνεται να γιγαντώνεται πάνω από τον ουρανό του δυτικού κόσμου. Οι αξίες μας σχετικά με την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό του διαφορετικού αμφισβητούνται εντόνως.

Ο δρόμος της επιστροφής στον απομονωτισμό, στους εθνικισμούς αρχίζει να στρώνεται με ροδοπέταλα. Δεν έχω παρά να θυμηθώ το Φρανσουά Μιτεράν: «Εθνικισμός σημαίνει πόλεμος».

Σκληρή αλήθεια.

ΥΓ. 1. Την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσωσε πραγματικά η καγκελάριος Μέρκελ. Θύμισε στην ανθρωπότητα ότι οι αξίες «της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού του δικαίου και τις αξιοπρέπειας του ανθρώπου, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, το γένος, τη σεξουαλική προτίμηση και την πολιτική τοποθέτηση», είναι οι αξίες επί των οποίων οφείλει να θεμελιώνεται η όποια συνεργασία !.


ΥΓ. 2. Πόσα δεν θα ‘δινα να δω μια χειραψία μεταξύ Κοντονή και Ομπάμα………

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πολιτική αλητεία ή πολιτικοί απατεώνες;


Η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη, περίπου αφρίζουσα (αν παρατηρήσατε η κάτω σιαγόνα δεν συγχρονίζονταν με την άνω) εγκάλεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ήταν εκείνο το Δικαστήριο το οποίο ανάμεσα στα άλλα ... ανομήματα που διέπραξε στο παρελθόν, ήταν και η απόφασή του με την οποία έκρινε σύμφωνο με το Σύνταγμα και το περιβόητο PSI.

Για τους μη γνωρίζοντες:

Όταν υλοποιήθηκε το PSI με το οποίο διαγράφηκε το 53,5 % του ελληνικού χρέους (κάπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ - μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει υπάρξει) η ρύθμιση παρέσυρε δυστυχώς και τους ιδιώτες ομολογιούχους, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους στο ελληνικό κράτος και το δάνεισαν.

Οι άνθρωποι αυτοί προσέφυγαν στα ελληνικά δικαστήρια και παραπονέθηκαν ότι τους παραβιάστηκε το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αφού το ελληνικό κράτος «κούρεψε» και τα δικά τους ομόλογα με τα οποία το είχαν δανείσει.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πράγματι, ότι με το PSI δεν παραβιάστηκε το θεμελιώδες δικαίωμα και κατά συνέπεια δεν παραβιάστηκε το ελληνικό Σύνταγμα. Το «κούρεμα» και για τους ιδιώτες ομολογιούχους ήταν συνταγματικό.

Μετά από αυτή την απόφαση οι 6.300 περίπου ιδιώτες ομολογιούχοι, αφού εξάντλησαν τα ελληνικά ένδικα μέσα, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) του Συμβουλίου της Ευρώπης και παραπονέθηκαν ότι τα ελληνικά δικαστήρια τους αδίκησαν και ζήτησαν την αντίστοιχη προστασία με βάση την ΕΣΔΑ. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του ΕΔΔΑ κυβέρνηση στην Αθήνα ήταν  η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση αυτή λοιπόν, η κυβέρνηση δηλ. που εκπροσωπεί η ... αφρίζουσα κα Όλγα, παρέστη με τους νομικούς της συμπαραστάτες (4 τον αριθμό) κατά τη συζήτηση ενώπιον του ΕΔΔΑ και ζήτησε να απορριφθεί η προσφυγή των ομολογιούχων γιατί το  PSI είναι σύμφωνο με το ελληνικό Σύνταγμα και δεν παραβιάστηκε το θεμελιώδες δικαίωμα στην περιουσία τους (ναι, ναι, φίλε αναγνώστη, είναι η ίδια κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση αναθεμάτιζε το PSI και εξύβριζε χυδαία όποιον το υποστήριζε).

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο υιοθετώντας τη νομική άποψη της κυβέρνησης της κας Όλγας, απέρριψε την προσφυγή και έκρινε ακριβώς όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και όπως του ζήτησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ (αξίζει πράγματι πολλά να διαβάσει κανείς την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του PSI για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι το μέγεθος του ψεύδους που αδιάντροπα διακινεί).

Τούτων δοθέντων έρχεται τώρα η κυβέρνηση δια της αφρίζουσας εκπροσώπους της και εγκαλεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για μια απόφαση την οποία αυτή η ίδια υποστήριξε!!!

Πως λέγεται αυτό στα ελληνικά;

Πολιτική αλητεία;
Πολιτική απατεωνιά;

Δική σας η επιλογή.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ο σφυγμός


«Γιατί δε γράφεις;» με ρωτούν πολλοί φίλοι. Η απάντηση: νοιώθω πολύ θυμωμένος. Για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας με την ΠΦΑ (Πρώτη Φορά Αριστερά) και το ηθικό της πλεονέκτημα.

Αξιολογώ ως πρώτο την κατάντια στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου ξεχνάει ότι οφείλει να κρίνει με βάση το σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή του και προσθέτει ως κριτήριο και το «σφυγμό» της κοινωνίας. Η κοινωνία διψασμένη για «αίμα και σπέρμα» θέλει κι' αυτή ν' αφουγκραστεί το «σφυγμό» των δικαστών της και στήνει κάμερες για ζωντανή μετάδοση έξω από το δικαστικό κτήριο. Για το «σφυγμό» στην κρεβατοκάμαρα των δικαστών φροντίζει το παρακράτος και ο υπουργός της Δικαιοσύνης (πανεπιστημιακός καθηγητής της νομικής επιστήμης να μη ξεχνάμε).

Με τόσες ... σφυγμομετρήσεις, πως να μη νοιώθω ένα .... σφίξιμο στο λαιμό μου;

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Πρακτικό επιλογής



ΠΡΑΚΤΙΚΌ
Συνεδρίασης της Επιτροπής Επιλογής Υποψηφίων για το ΜΠΣ «ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ       ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Την 12η  Οκτωβρίου 2016, ώρα 15  μ.μ. συνήλθε στο γραφείο του καθηγητή κ. Παπαγιάννη Δονάτου, ύστερα από τηλεφωνική πρόσκληση του προέδρου της, η Επιτροπή Επιλογής υποψηφίων για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εθνική και Ενωσιακή Διοίκηση» ακαδημαϊκού έτους 2016- 17 του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, που συγκροτήθηκε μετά από σχετικές  αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος.

Παρόντες: ο καθηγητής Δον. Παπαγιάννης, η καθηγήτρια Μ. Κόρσου – Παναγοπούλου,  ο καθηγητής Ηλ. Νικολόπουλος.

Η επιτροπή εξέτασε καταρχήν τις υποψηφιότητες μόνον εκείνων εκ των υποψηφίων οι οποίοι μετείχαν στη γραπτή εξέταση στα μαθήματα: Διοικητικό Δίκαιο, Συνταγματικό δίκαιο και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως προέβλεπε η σχετική προκήρυξη. Οι αιτήσεις εκείνων που δεν προσήλθαν στη γραπτή εξέταση δεν αξιολογήθηκαν.

Με βάση τις προβλέψεις του νόμου η Επιτροπή αξιολόγησε τους υποψηφίους με πρώτο και βασικό κριτήριο το βαθμό επιτυχίας τους στα τρία , γραπτώς, εξετασθέντα  μαθήματα. Υποψήφιοι που δεν συγκέντρωσαν σε κάθε μάθημα το βαθμό πέντε (5) κρίθηκαν απορριπτέοι. Επικουρικά λήφθηκε υπόψη ο βαθμός πτυχίου, όπως επίσης και η συγγένεια του επιστημονικού κλάδου από τον οποίο προέρχεται ο υποψήφιος και μόνο για τους υποψηφίους εκείνους που ισοψηφούσαν.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση έδωσε την παρακάτω σειρά κατάταξης των υποψηφίων, εκ των οποίων οι έντεκα πρώτοι κρίνονται ως επιτυχόντες. Οι ακολουθούντες τον πίνακα κρίνονται με τη συγκεκριμένη σειρά ως αποτυχόντες:

                                                                ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ
ΑΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
Διοικ.
Συντ.
Ευρ.
     Σύνολο






1
Μπουκουβάλα Ελευθερία
9
8
9
26
2
Φάκα Ευαγγελία
8
9
6
23
3
Τσαγκούρου Σταματίνα
8
5
8
21
4
Σακαρέλη Δήμητρα
7
8
5
20
5
Μαστρομιχάλης Νικόλας
7
8
5
20
6
Μπέλλου Ηλιάνα
6
7
5
18
7
Καραλή Σπυριδούλα
7
6
5
18
8
Λαμπράκη Ευαγγελία
6
5
5
16
9
Διαλέτη Αλεξάνδρα
5
5
6
16
10
Τύραλη Ευαγγελία
5
5
5
15
11
Χόντζα Συλβάνα
5
5
5
15
               
                                                                ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ
ΑΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
Διοικ.
Συντ.
Ευρ.
       Σύνολο






12
Αναστασοπούλου  Γλυκερία
7
8
0
15
13
Κοτταρίδης Μάριος
7
5
1
13
14
Λογαράς Σπυρίδων
6
7
0
13
15
Δερμιτζάκη Ιωάννα
7
4
2
13
16
Τζουμαϊλης Αλέξανδρος
7
4
2
13
17
Κατωπόδη Παρασκευή
7
5
0
12
18
Βονόρτα Μαρία-Ελένη
5
5
0
10
19
Κακαργιά Θεοδώρα
6
4
0
10
20
Κάντζιου Χρυσάνθη
5
5
0
10
21
Κυπριζλής Κωνσταντίνος-Ορέστης
5
5
0
10
22
Φίνου Γεωργία
5
5
0
10
23
Μαυροειδής Παναγιώτης
4
5
0
9
24
Σαριδάκη Μαρίνα
4
4
0
8
25
Σωτηροπούλου Βασιλική
1
-
-
1
26
Τσιμάρα Μαρία
0
-
-
0

Η επιτροπή εγκρίνει ομόφωνα την παραπάνω σειρά αξιολόγησης των υποψηφίων και υπογράφει το παρόν Πρακτικό.

Ο πρόεδρος                                                     Τα μέλη
                                                                                   
Καθ. Παπαγιάννης Δον.                                  1. Καθ. Κόρσου -  Παναγοπούλου Μ.
                                                                       

2. Καθ. Νικολόπουλος Ηλ.


Σημ. Καλούνται οι επιτυχόντες σε μια πρώτη συνάντηση την 18-10-2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 16.30 μμ στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου επί της οδού Αριστοτέλους 3.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Μια εξαιρετική πρόταση



Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ειδικά το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριο στην ανάληψη κρίσιμων δραστηριοτήτων σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όποιος από σας ενδιαφέρεται σχετικά, δεν έχει παρά να ακολουθήσει το σύνδεσμο: http://afroditi.uom.gr/jmc/?p=2089 και θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Εγώ προσωπικά του το συστήνω ανεπιφύλακτα. 

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οι πρώτες σκέψεις


Δεν συναρμολογώ. Παραθέτω τις πρώτες σκέψεις ατάκτως.

Πρώτη: Απέτυχα στην πρόγνωση. Τους θεωρούσα περισσότερο ορθολογιστές. Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί (μάλλον) στην καταστροφική λειτουργία των δημοψηφισμάτων, που ενώνουν τις πλέον ετερόκλητες, μειοψηφικές απόψεις και τις καθιστούν δυστυχώς πλειοψηφικές.

Δεύτερη: Η δημοκρατία είναι ακριβό πολίτευμα. Οι απόψεις (και οι πλέον ανορθολογικές) κυκλοφορούν ελεύθερα, δοκιμάζονται, αλλά … τα δίδακτρα πληρώνονται. Δυστυχώς από όλους. Και από τους μειοψηφούντες.

Τρίτη: Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μια Ευρώπη καθημαγμένη από το μίσος, αποφάσισε να μη ξαναπολεμήσει. Να διαπραγματεύεται, αντί να πολεμά. Πάνω από εξήντα χρόνια, καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι, αλληλοκοιταχτήκαμε, ανταλλάξαμε εμπειρίες. Συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε. Μας οδηγούσε ο φόβος της επανάληψης της φρίκης, η πείνα, οι ιστορίες των πατεράδων μας και των παππούδων μας, που έζησαν τη φρίκη.

Τέταρτη: Όσο τα χρώματα της φρίκης θα ξεθωριάζουν (η αρνητική πλευρά του χρόνου) και όλη αυτή η καταστροφή θα μοιάζει μάλλον με ένα ξεχασμένο παραμύθι, οι κίνδυνοι μιας νέας, αλλά τώρα πια ολοκληρωτικής και μη ανατάξιμης καταστροφής, θα είναι εδώ.

Πέμπτη: Για πρώτη φορά μετά από 60 και πλέον χρόνια δύσκολης πορείας (με πολλές κρίσεις και πολλά πισωγυρίσματα), έχουμε μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης. Δεν είναι προς καταστροφή. Ούτε προς εφησυχασμό.

Έκτη: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα προχωρήσει. Το επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, το κοινό συμφέρον, η λογική. Και επειδή πολλοί από την παρέα είτε δεν θα θέλουν είτε δεν θα μπορούν, θα δουν το εαυτό τους στο ….. 10ο βαγόνι του συρμού. Η Ευρώπη «του σκληρού πυρήνα» ή «των πολλών ταχυτήτων» ή όπως θέλετε πέστε το, θα είναι η επόμενη πραγματικότητα στη δυναμική πορεία της ολοκλήρωσης.

Έβδομη: Θλίψη γιατί οι φαρισαϊστές, οι υποκριτές, οι λαϊκιστές, πληθύνονται επικίνδυνα. Εγκαλούν, οι θλιβεροί, για όλες τις αστοχίες την ΕΕ και όχι τα συμμετέχοντα με ομόφωνες αποφάσεις κράτη μέλη.  Τους φταίει η Ένωση γιατί εκείνοι κατασπατάλησαν τους πόρους της, ρήμαξαν τις οικονομίες τους, υπερδανείστηκαν και φταίει η Ένωση γιατί δεν τους πληρώνει το λογαριασμό. Δείτε τους, είναι δίπλα μας. Πανηγυρίζουν μαζί, όπως ο Τραμπ, η Λεπέν, ο Φάρατζ, ο Λαφαζάνης, ο μισός ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχαλολιάκος ….   

Όγδοη: Αλίμονο στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Δεν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Αν αυτή εκφράζεται από τον πρωθυπουργό της, δυο φορές αλίμονο. Κατάλαβε (μεταξύ μας: κατάλαβε;) ότι το Brexit οφείλεται «στις πολιτικές λιτότητας»,  στις πολιτικές «των κλειστών συνόρων», «στην έλλειψη αλληλεγγύης», όταν οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ του «όχι» για τους ακριβώς αντίθετους λόγους, για υπερβολική αλληλεγγύη, για τη μεγάλη χρηματοδότηση εκ μέρους τους των ενωσιακών ταμείων, για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, για την «ολοένα στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης». Αν αυτά καταλαβαίνει ο όψιμος ευρωπαϊστής πρωθυπουργός μας, φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί….


Ένατη: Τούτων δοθέντων, ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται εδώ. Με τόσης έκτασης παραλογισμό, φοβάμαι ότι μπορεί να μη βρούμε θέση ούτε στο ….10ο βαγόνι.