Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Απολογισμός

Ακόμα μια ακαδημαϊκή χρονιά οδηγείται στο τέλος της. Στο πανεπιστήμιό μας έληξε η θητεία της απερχόμενης πρυτανικής αρχής, την οποία διαδέχεται η νέα υπό τον νεοεκλεγέντα πρύτανη και αγαπητό συνάδελφο κ. Τσιάλτα. Του εύχομαι το καλύτερο και είμαι βέβαιος ότι το επιστημονικό του κύρος και το αψεγάδιαστο ακαδημαϊκό και προσωπικό του ήθος αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του.

Για την απερχόμενη πρυτανική αρχή δεν έχω δυστυχώς καλά λόγια. Απέτυχε πρωτίστως εκεί που δεν έπρεπε να δεχτεί «ούτε μύγα στο σπαθί της» δηλ. σε θέματα ακαδημαϊκής ηθικής και δεοντολογίας. Είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, η πρυτανική αρχή να μη απαντάει σε αίτημα πληροφοριών και να μη ενημερώνει για οφειλόμενες ενέργειες τις οποίες ο νόμος της επιβάλλει. Δεν έχω όμως καμιά διάθεση να ασχοληθώ μαζί της. Άλλωστε, ότι είχα να της επιρρίψω το έκαμα ευθαρσώς από τις σελίδες τούτου του ιστολόγιου.

Ακόμα ατυχέστερη ήταν η ακαδημαϊκή χρονιά για το Τμήμα μας. Τα μόνα θέματα που απασχόλησαν το Τμήμα μας και τις Γενικές του Συνελεύσεις ήταν θέματα τακτοποίησης των συναδέλφων (εξελίξεις, μονιμοποιήσεις κ.λπ.), τα οποία κινήθηκαν με ταχύτητες φωτός και για ευνόητους προφανώς λόγους. Αντίθετα τα θέματα που «καίνε» και τα οποία αφορούν άμεσα το επίπεδο και την ποιότητα των σπουδών των φοιτητών μας αποσιωπήθηκαν πλήρως. Το πρόγραμμα σπουδών για παράδειγμα, που κατά το νόμο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο τον Απρίλιο μήνα, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και στην «τούρλα» του Σαββάτου – τέλη Ιουλίου – τρέχουμε για να προλάβουμε, χωρίς καμιά επί της ουσίας συζήτηση. Εκεί όμως που το Τμήμα μας υπό την προεδρία του κ. Περεντίδη απέτυχε πλήρως είναι τα θέματα της ακαδημαϊκής ηθικής και δεοντολογίας. Μου είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, να γίνεται επίσημη καταγγελία στη Γ.Σ. για προφανές ασυμβίβαστο και υπόνοιες για ποινικές ευθύνες μέλους ΔΕΠ του Τμήματός μας, να ανατίθεται στον κ. Πρόεδρο η εντολή για τη σχετική έρευνα και ο κ. Πρόεδρος να κινείται στους ρυθμούς της απίστευτης ελληνικής γραφειοκρατίας, να μη «σκίζει τα σύννεφα» για να αποκαταστήσει την αλήθεια. Βεβαίως δεν είχα ψευδαισθήσεις για τον κ. Πρόεδρο από τη στιγμή που πληροφορήθηκα το βίο και την πολιτεία του στην υπόθεση της κας Καραμάνου. Εκείνο και μόνο το γεγονός αρκεί και θα το θυμίζω σε όλους, ενόσω ο κ. Περεντίδης παραμένει πρόεδρος στο Τμήμα μας.

Σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση για το ελληνικό πανεπιστήμιο μια αχτίδα φωτός φαίνεται στον ορίζοντα. Είναι το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. Δεν είναι το άριστο. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Σίγουρο όμως είναι ότι είναι χίλιες φορές καλύτερο από το ισχύον σήμερα σύστημα. Θα συναντήσει τη λυσσώδη αντίσταση μιας θορυβώδους μειοψηφίας. Στο χέρι της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι να το βελτιώσει. Ο Σεπτέμβρης προβλέπεται θερμός. Καλό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου