Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πράματα και θάματα


Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "the books' journal" δημοσιεύθηκε το παρακάτω άρθρο μου. Διαβάστε και ...θαυμάστε την πτωχευμένη Ελλάδα του 2014. 


"Μια ιστορία πανεπιστημιακού και πολιτικού κυνισμού
«Το μεγάλο στοίχημα» του ήθους

                                                Του Παπαγιάννη Δονάτου
                                                            Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σύμπασα η ελληνική κοινωνία έμεινε άναυδη με την απίστευτη συμπεριφορά και τα τερτίπια του Μ. Λιάπη. Μόνο σε υποσαχάρια κοινωνία θα μπορούσε να εκδηλωθεί παρόμοια συμπεριφορά. Είναι όμως η μοναδική; Δυστυχώς όχι.

Πάμε να δούμε άλλη μια εξίσου απίστευτη ιστορία, που δεν αφορά τώρα συνταξιούχους δημόσιους άνδρες, αλλά εν ενεργεία υπουργούς και ο αναγνώστης ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ανακηρύσσει διδάκτορα μια υποψηφία κατά ευθεία παράβαση του νόμου, αφού για να γίνει δεκτή μια διδακτορική διατριβή, απαιτούνται 5 θετικές ψήφοι από την αρμόδια να κρίνει επταμελή επιτροπή. Η συγκεκριμένη υποψηφία έλαβε 4 ψήφους υπέρ και μια κατά, ενώ δύο μέλη της επιτροπής ήταν απόντα. Κατά συνέπεια η υποψηφία δεν μπορούσε να ανακηρυχθεί διδάκτωρ, αφού σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του νόμου δεν έλαβε 5 θετικές ψήφους. Παρά ταύτα το Τμήμα Κοινωνιολογίας την ανακήρυξε διδάκτορα…. Πως, γιατί είναι θέμα, που υποθέτω, ότι θα ελεγχθεί, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Εν συνεχεία το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του ίδιου Πανεπιστημίου προκήρυξε μια θέση λέκτορα, με γνωστικό αντικείμενο κομμένο και ραμμένο ακριβώς στα μέτρα της παρανόμως ανακηρυχθείσας διδάκτορος. Μόνο τη φωτογραφία της δεν έβαλαν στην προκήρυξη. Όπως υποπτεύεται ο αναγνώστης, η μη έχουσα κατά νόμο διδακτορικό δίπλωμα, εκλέχθηκε στη θέση του λέκτορα. Δηλαδή κατέλαβε θέση ακαδημαϊκού δασκάλου χωρίς να έχει τα νόμιμα προσόντα.

Για κακή τύχη όμως, ο συνυποψήφιος για την εν λόγω θέση προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και αποφάνθηκε τελεσίδικα, ότι η εν λόγω κακώς κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση λέκτορα γιατί δεν κατέχει κατά νόμο διδακτορικό δίπλωμα!. Πάλι καλά θα ψελλίσει ενδεχομένως ο ανυποψίαστος αναγνώστης.  Αποκαταστάθηκε τουλάχιστον η νομιμότητα.  

Όμως, εδώ είναι … Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε….. Δεν θα αναφερθώ στο Γολγοθά του συνυποψηφίου και στον εμπαιγμό του από τη Διοίκηση τόσο σε επίπεδο Παντείου Πανεπιστημίου όσο και του αρμόδιου Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Απλά προειδοποιώ τον αναγνώστη, αν στέκεται όρθιος να καθίσει (για λόγους ασφαλείας) και να συνεχίσει την ανάγνωση.

Ενώπιον του τεράστιου κινδύνου να απολέσει η γαλαζοαίματη την ακαδημαϊκή της θέση, επιστρατεύεται το βαρύ πυροβολικό. Με πρόταση του αρμόδιου υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου η Βουλή των Ελλήνων (ναι φίλε αναγνώστη, η Βουλή των Ελλήνων) ψηφίζει νόμο που λέει: αν ο υποψήφιος διδάκτορας έλαβε 4 ψήφους η διατριβή θεωρείται νομίμως εγκεκριμένη!!!

Όπως καταλαβαίνετε η όλη κινητοποίηση προφανώς και δεν αφορά έναν όποιο  κοινό θνητό. Θέλετε να μάθετε ποια είναι η γαλαζοαίματη; Δεν ξέρω την ακριβή θέση που κατέχει (διευθύντρια;) στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης. Πάντως όμως ανήκει στον πυρήνα του Γραφείου του υπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο γραφείο του υπουργού δηλαδή, που με στόμφο 80 αυτοκρατόρων υπόσχεται στον ελληνικό λαό να διώξει τους παράνομους και τους ανίκανους από το ελληνικό δημόσιο!! Αυτό όμως ισχύει για τα παιδιά του … λαουτζίκου!!! Για τα δικά μας παιδιά όμως ψηφίζουμε ειδικό νόμο που κατατάσσει  την Ελλάδα στις θεσμικά υπανάπτυκτες χώρες. Που αλλού στον κόσμο αλήθεια, θα τολμούσε βουλή να ανατρέψει δικαστική απόφαση;

Πέρα όμως από τις καθαρά νομικές διαστάσεις της υπόθεσης  εγώ ρωτάω: ποιανού η απαξία της πράξης είναι η πλέον ανήθικη;  Του Λιάπη ή των Μητσοτάκη – Αρβανιτόπουλου; Ποιος ευτελίζει περισσότερο τους θεσμούς; Ποιος καταλύει την έννοια του κράτους δικαίου; Ποιος διασύρει το κύρος του πολιτικού κόσμου; Είναι δυνατόν στην πτωχευμένη Ελλάδα του 2014, αυτός ο υπουργός που βάζει την υπογραφή του για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί τέτοια αισχρά μέσα για να σώσει τα δικά του παιδιά;  Επειδή διατρέχω τον κίνδυνο να υπερβώ τα όρια της ευπρέπειας, επιτρέψτε μου να μη συνεχίσω και απλά να αναφωνήσω:

Ουέ υμίν Φαρισαίοι υποκριταί….

ΥΓ. Δανείστηκα τον τίτλο του παρόντος σημειώματος (τροποποιώντας τον ελαφρά) από άρθρο του κ. Αρβανιτόπουλου στα ΝΕΑ με τίτλο «Το μεγάλο στοίχημα της παιδείας»….".

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Αυστηρώς... "οικογενειακόν"


Το κείμενο που ακολουθεί ... επιτρέπεται να αναγνωσθεί μόνο από τους  συλλειτουργούντες στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα ο περίεργος αναγνώστης για να καταλάβει, πρέπει να ξέρει, ότι με βάση το νόμο για τις αξιολογήσεις των πανεπιστημιακών Τμημάτων από επιστήμονες - αξιολογητές του εξωτερικού, το Τμήμα μας πρόσφατα αξιολογήθηκε. Εν όψει αυτής της αξιολόγησης το τι ... σκούπισμα, τι ... ξεσκόνισμα και τι .... κρύψιμο σκουπιδιών έπεσε δεν .... μολογιέται!.

Περιχαρής ο πρόεδρός του Τμήματος μας ανήγγειλε με επιστολή του ότι οι "οι αξιολογητές αναχώρησαν" και ότι ένας εξ αυτών μας χαρακτήρισε ως "μία ομάδα".

Απαντώντας στην εν λόγω επιστολή έγραψα στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματός μας:

"Αγαπητά μέλη

Τα ευχάριστα νέα τα μάθατε: «Είμαστε μια ομάδα»!!! Μας  το επιβεβαίωσαν και οι αξιολογητές μας φεύγοντας και μας το μετέφερε θριαμβικά ο πρόεδρός μας. Κατά συνέπεια δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε. Άλλωστε το ξέραμε όλοι μας και το ‘χαμε κρυφό καμάρι. Σαν ομάδα έχουμε τους κανόνες μας, τους σεβόμαστε, δεν τους φανερώνουμε προς τα έξω. Τι άλλο χρειάζεται μια ομάδα;  Μπράβο μας λοιπόν. (Όχι Σοφία μου, δεν θα σου ζητήσω ευθύνες… Και εγώ δια της μη συμμετοχής μου, εμμέσως πλην σαφώς, έκρυψα τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας μας….).  Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν.  (Επειδή όμως είδα πολλά «συγχαρητήρια» να κυκλοφορούν, προτείνω να κρατήσουμε  και καμιά πισινή, μπας και μας την κάνουν γυριστή τελικά οι αξιολογητές στην Έκθεσή τους και εμείς  μείνουμε με τα … συγχαρητήρια στις οθόνες μας).

Αφού .... ουφ …. «οι αξιολογητές αναχώρησαν» όπως λυτρωτικά και πάλι μας ανήγγειλε ο πρόεδρός μας,  ας  μετρήσουμε  τις επιτυχίες μας, χαλαρώνοντας από την ένταση των στιγμών. Και δεν είναι λίγες....

Κρύψαμε στα κατώγια το βασικό κανόνα λειτουργίας μας, το εφτασφράγιστο μυστικό μας: «50% οικονομικά μαθήματα, 50% νομικά μαθήματα στο Πρόγραμμα Διδασκαλίας»!!!! Η τήρηση του κανόνα απαρέγκλιτη. Τώρα, αν η τήρηση του κανόνα  γεννάει …. κενταύρους και … γοργόνες εμάς τι μας νοιάζει; Εμάς μας ενδιαφέρει η τήρηση των ισορροπιών και οι σφαίρες επιρροής μας. Αυτό είναι το κυρίαρχο και γι’ αυτό λειτουργεί η ομάδα μας. Ελπίζω να μη το μυρίστηκαν οι αξιολογητές μας.  

Κρύψαμε στα κατώγια τις τερατογεννήσεις μας!!! Τι τέρας αλήθεια κι’ αυτό: «Οικονομικά μαθηματικά» ως υποχρεωτικό μάθημα στο πρώτο εξάμηνο και για τους προερχόμενους από το θεωρητικό πεδίο και ακολουθούντες την Κατεύθυνση «Δημόσιοι Θεσμοί»!!!!! Πόσα παιδάκια παλαβώσαμε αλήθεια και πόσα φροντιστήρια πλουτίσαμε;  Τι μας νοιάζει όμως εμάς; Ο κανόνας πρέπει να τηρηθεί: 50-50 και πέραν αυτού «γαία πυρί μιχθήτω». …..Του  Κωσταλέξη μάλλον ωχριά μπροστά μας!!

Σαν άξια του ονόματός της ομάδα κρύψαμε και τα κακουργήματά μας. Γιατί μη μου πείτε, αλήθεια αδέρφια, ότι δεν είναι κακούργημα να αναθέτουμε διδασκαλία σε μέλος ΔΕΠ της ομάδας μας,  που και με τη βούλα της Δικαιοσύνης δεν έχει διδακτορικό!!!! Τι να μας πουν τώρα  τα … Ζωνιανά…

Και να μη μιλήσω για τα πλημμελήματα. Η απόκρυψή τους άλλωστε δεν απειλείται με ποινή.  Τι σημασία έχει, αλήθεια, αν η πτωχευμένη Ελλάς πληρώνει πεφωτισμένους δασκάλους για να διδάξουν δυο – τρεις νοματαίους σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας; « Φτωχό αρνί, παχιά ουρά» λένε θυμόσοφα στο χωριό μου. Ποιον απασχόλησε το πως γίνονται οι επιλογές στα μεταπτυχιακά μας; Τα μικρομάγαζά μας; Και όμως. Εμείς έχουμε κανόνα: ο καθένας κάνει ότι θέλει… Γιατί είναι το μαγαζάκι του.  Σιγά μη ξέρουν τίποτε οι εξ Εσπερίας …. αξιολογητές μας για Κανονισμούς Σπουδών.  Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εκείνοι έτρωγαν βαλανίδια…… (Αλλά επειδή είναι … Έλληνες, ας κρατήσουμε και καμιά πισινή, όπως σας είπα παραπάνω…)

Ως ομάδα έχουμε και τις παρασπονδίες μας… Κάπου κάπου δεν τους τηρούμε τους κανόνες μας. Παραδείγματος χάριν μπαίνουμε στις αίθουσες διδασκαλίας  στα 4 πρώτα εξάμηνα και προπαγανδίζουμε την Κατεύθυνσή μας, δηλ. την Οικονομική, γιατί έτσι τα παιδιά μας θα γραφτούν στο ….. Εμπορικό Επιμελητήριο και θα βρουν  σίγουρα….. δουλειά!!!!! (έτσι όμως εμείς βρίσκουμε σίγουρα … ακροατήρια!! – σε είδα πονηρέ πολιτευτή. Μη κρυφογελάς…)

Συγχαρητήρια λοιπόν και από μένα αγαπητά μέλη της ομάδας. Είμαστε μια ομάδα και το αποδείξαμε. Στον κοινό κίνδυνο (εκεί φαίνονται οι ομάδες) λειτουργήσαμε όπως έπρεπε. Φανερώσαμε εκείνα που έπρεπε και κρύψαμε εκείνα που έπρεπε. Ας κρατήσουν οι χοροί. Και να ΄χουμε κατά νου: «Μας περιμένει πολλή και καλή δουλειά»…

Με θαυμασμό

Το μέλος της ομάδας

Δον. Παπ.

ΥΓ1. Η υπογραφή στοιχεί σε στοιχειώδεις συνωμοτικούς κανόνες.

ΥΓ. 2. Μη φοβάσαι συνάδελφε, δεν θα σε αποκαλύψω. Είμαστε ομάδα. Μας το είπαν και οι αξιολογητές μας. Μας το διεμήνυσε εγγράφως ο πρόεδρός μας. Άρα δεν είναι ψέμα. Είμαστε ομάδα. Πες εσύ ότι θέλεις ότι τάχα μου πρέπει να γίνουμε και Πανεπιστημιακό Τμήμα…..  Ανοησίες……."