Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Η εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ στο Πάντειο


Μετά την περιπετειώδη (τελικά: ηλεκτρονική ψηφοφορία) εκλογή του νέου Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο, αρχίζει η εφαρμογή του νέου νόμου με τη δημιουργία Σχολών που θα αποτελούν τη βάση της πανεπιστημιακής οργάνωσης. Δείτε από την παρακάτω επιστολή που απηύθυνα στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης πως σκέπτονται να εφαρμόσουν το νέο νόμο.    

"Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Έγινα αποδέκτης δύο κειμένων. Εκείνου της Συγκλήτου που προτείνει την ίδρυση 4 (ολογράφως: τεσσάρων) Σχολών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εκείνου του προέδρου του Τμήματος κ. Περεντίδη με το οποίο συνοψίζονται οι θέσεις των μελών του Τμήματός μας ως προς την μελλοντική θέση και μορφή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης.

Επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω  τις θέσεις που εμπεριέχονται στα δύο κείμενα ως  θέσεις που αποτυπώνουν μια ακραία συντεχνιακή λογική.

Τα μέλη της Συγκλήτου που διετύπωσαν τη συγκεκριμένη θέση φαίνεται πως αγνοούν τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νέου νόμου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας. Εδώ καράβια χάνονται, το Δημόσιο  συρρικνώνεται (πρέπει να συρρικνωθεί), σχέδια «Αθηνά» εκκολάπτονται (ορθώς, ορθότατα) και τόσα άλλα και εκείνοι προτείνουν την ίδρυση τεσσάρων Σχολών!!. Ευτυχώς που δεν πρότειναν και μια Σχολή ανά Τμήμα….. Δεν θα επιμείνω επ’ αυτού περισσότερο, γιατί κάτι τέτοιο το θεωρώ ως βιασμό του ορθού λόγου. Το Πάντειο κατά τη γνώμη μου, μόνο δυο (maximum) Σχολές μπορεί να προβλέπει: Μια πολιτικών και μια κοινωνικών επιστημών. Τίποτα πέραν αυτού και με την επιφύλαξη ότι ίσως και δύο Σχολές να συνιστούν υπερβολή.

Ως προς το Τμήμα μας.

Οι θέσεις που  διατυπώθηκαν (πέραν εκείνης της διατήρησης της ονομασίας του Τμήματος), εκφράζουν επίσης όχι μόνο μια ακραία συντεχνιακή λογική, αλλά μια απίστευτη αναίρεση της ίδιας της λογικής.

Εξηγούμαι: ποια λογική επιβάλλει την ύπαρξη των συγκεκριμένων τεσσάρων Τομέων (Δημοσίων Θεσμών, Οικονομίας, Διοικητικής Επιστήμης και Φορολογίας- Ελεγκτικής) σε ένα Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης;  Εάν μου απαντήσετε ότι η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται και οικονομολόγους, θα σας απαντήσω ότι χρειάζεται και μηχανικούς και γιατρούς….. Με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε και Τομέα Πολυτεχνικό, όπως επίσης Τομέα Ιατρικό; Ποια λογική επιβάλλει (αντιγράφω) την «ισόρροπη λειτουργία των δύο κατευθύνσεων» ειμή μόνο εκείνης του να μη διακινδυνεύσει όχι μόνο η τωρινή αλλά και η μελλοντική θέση κανενός; Ο καθείς το μαγαζάκι του δηλαδή. Έστω και αν αυτό δεν έχει καμιά λογική βάση. Έστω και αν αυτό δεν συνεισφέρει σε τίποτα στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και των ίδιων των φοιτητών μας. Εμείς … εκεί, να περισώσουμε τις θεσούλες μας και πέραν αυτού «γαία πυρί μιχθήτω». Οι νομικοί τα νομικά τους και οι οικονομολόγοι τα οικονομικά τους, έστω και αν στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 30 Τμήματα Οικονομίας!   Και μάλιστα (τι συντεχνία θεέ μου) μη έρθουν τίποτε τρίτοι (βλ. Γενικό Τμήμα Δικαίου) και χαλάσουν οι με κόπο κτηθείσες ισορροπίες…  

Δεν συνεχίζω γιατί φοβάμαι ότι θα υπερβώ τα όρια της ευπρέπειας.

Προτείνω: το Τμήμα μας είναι ένα αναγκαίο Τμήμα για την ελληνική κοινωνία. Ως βασικό του στόχο πρέπει να έχει την εκπαίδευση στελεχών για τη Δημόσια Διοίκηση και θα θεραπεύει κατά κύριο λόγο τα γνωστικά αντικείμενα  της οργάνωσης του κράτους και τη διοικητική επιστήμη.  Αυτός πρέπει να είναι ο κορμός του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, ο οποίος θα συμπληρώνεται ενδεχομένως και με κάποια οικονομικά ή όποια άλλα μαθήματα θα συμφωνήσουμε.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό  η θέση του Τμήματός μας ανήκει κατά λογική αναγκαιότητα στη Σχολή Πολιτικών επιστημών. Όλα τα άλλα είναι απίστευτες συντεχνιακές κατασκευές.

Με την «πρέπουσα» τιμή

Καθ. Δον. Παπαγιάννης

ΥΓ. Προσυπογράφω τις εύστοχες παρατηρήσεις του συναδέλφου κ. Ηλ. Νικολόπουλου."   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου