Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ορίζοντας την έννοια της «καταστρατήγησης»

Ισχυρίζομαι: το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι η οικονομική χρεοκοπία. Χρεοκοπήσαμε πρώτα ηθικά, πνευματικά, πολιτισμικά και ως φυσικό επακόλουθο ήρθε η οικονομική χρεοκοπία. Η ηθική χρεοκοπία είναι το πρόβλημα.

Θέλετε αποδείξεις; Από το μικρόκοσμο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και πάλι το παράδειγμα.

Ο Τομέας Οικονομίας θέλησε να βοηθήσει κάποτε τον τότε επίκουρο καθηγητή και νυν Διευθυντή του Τομέα κ. Καραβίτη για να εξελιγχθεί ταχύτερα στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, προκηρύσσοντας μια θέση που είχε στη διάθεσή του ακριβώς στα μέτρα του κ. Καραβίτη, τόσο ως προς την βαθμίδα όσο και ως προς το γνωστικό του αντικείμενο. Ήταν μια προκήρυξη – φωτογραφία. Πράγματι ο κ. Καραβίτης κατέλαβε τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή και παραιτήθηκε από τη θέση του επίκουρου. Μέχρις εδώ, δεν θα μπορούσε να έχει κανείς και βίαιες αντιρρήσεις, αφού περί ανοιχτού διαγωνισμού επρόκειτο και αφού δεν εμφανίστηκε συνυποψήφιος (μεταξύ μας: και να εμφανίζονταν το ίδιο θα ήταν πάλι το αποτέλεσμα…. Αλλοίμονο στον ανυποψίαστο συνυποψήφιο!!). Ας το ανεχτούμε λοιπόν για τις ανάγκες της εκπάγλου ομορφιάς συνέχειας…

Θέλετε τη συνέχεια; Δείτε: Την 2.12.2010 συνεδρίασε η Γενική μας Συνέλευση και με μια ευκαιριακή πλειοψηφία του Τομέα Οικονομίας, προκήρυξε και μια ακόμη θέση λέκτορα για τον Τομέα Οικονομίας, γιατί λέει, είναι η θέση που κατείχε ο κ. Καραβίτης και αφού η θέση κενώθηκε με την παραίτηση, ο Τομέας δικαιούται και μια θέση ακόμα. Δεν είναι καταπληκτικό; Δεν είναι πανέμορφο; Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Οι πανεπιστημιακοί μας ταγοί εκμεταλλεύονται αδίστακτα ένα κενό του νόμου ή, αν θέλετε, έναν κακό νόμο και κερδοσκοπούν ασύστολα. Χωρίς αιδώ. Γιατί προκηρύσσονται οι θέσεις; Προφανώς για να καλύψουν διδακτικές ανάγκες. Η παραπάνω μεθόδευση αποτελεί ή δεν αποτελεί τον ορισμό της καταστρατήγησης του νόμου; Αυτούς τους δρόμους πρέπει να δείχνουν τα πανεπιστήμιά μας; Οι ναοί του ήθους και του έθους σκέψης; Να ξαναθέσουμε λοιπόν το ερώτημα στην πλειοψηφία του Τομέα Οικονομίας και στον Πρόεδρό μας «βεβαίως – βεβαίως»: το «νόμιμον είναι και ηθικόν»; Ζητείται απάντηση.

Είχαμε όμως και άλλη μια προκήρυξη κατά την εν λόγω συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, πλήρως επιβεβαιωτική των παραπάνω και εξίσου πανέμορφη. Ο Τομέας Οικονομίας ανακάλυψε (ομολογουμένως καθυστερημένα), ότι δικαιούται και άλλη μια θέση λόγω συνταξιοδότησης μιας συναδέλφου μας. Απολαύστε: Ποια είναι η ratio του νόμου στην περίπτωση αυτή; Προφανώς θέλει την προκήρυξη της θέσης για την απρόσκοπτη συνέχιση της διδασκαλίας των μαθημάτων που δίδασκε η συνταξιοδοτηθείσα. Θέλετε την επιλογή του Τομέα Οικονομίας; Με μια ευκαιριακή και πάλι πλειοψηφία προκήρυξε την εν λόγω θέση όχι στο γνωστικό αντικείμενο της συνταξιοδοτηθείσας συναδέλφου όπως θα ήταν φυσικό, αλλά σε ένα άλλο γνωστικό αντικείμενο, που ταιριάζει γάντι στο γνωστικό αντικείμενο ήδη υπηρετούντος λέκτορα και βεβαίως στη βαθμίδα του …. αναπληρωτή καθηγητή, που επιθυμεί ο εν λόγω λέκτορας!!! Η φωτογραφία είναι ευκρινέστατη, το όνομα δεν έβαλαν μόνο. Το ερώτημα ανακύπτει πελώριο: Ποια είναι τότε η διδακτική ανάγκη που θα καλύψει η συγκεκριμένη προκήρυξη και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους για την πατρίδα, αφού ο διδάσκων υπηρετεί ήδη; Δεν συνιστά η μεθόδευση αυτή τον ορισμό της καταστρατήγησης;

Σωστά υποπτευτήκατε ως προς το ποιος είναι ο λέκτορας. Είναι αυτός σε βάρος του οποίου έγινε η βαρύτατη καταγγελία για το ασυμβίβαστο και για την οποία κάναμε λόγο σε μια προηγούμενη ανάρτηση. Πρέπει να βιαστεί, γιατί οι φήμες θέλουν κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα με το νέο νόμο… Είδατε, τελικά, τι σημαίνει να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη»; (Διευκρινιστικές ερωτήσεις για τον επακριβή προσδιορισμό του «μπάρμπα» δεν γίνονται δεκτές. …..Προσβάλλεται η νοημοσύνη …..)

Ναι φίλες και φίλοι: αυτές είναι οι …. διδακτικές ανάγκες που θέλουν να καλύψουν οι προκηρύξεις μας. Είναι οι ανάγκες των φίλων και των κολλητών!!! Τελεία και παύλα, αλλά το «κρίμα» είναι, ότι δεν μπορεί να παρέμβει ο εισαγγελέας, γιατί όλα έχουν μια επίφαση νομιμότητας. Τέλεια φτιαγμένα. Ρωτιέστε ακόμα γιατί χρεοκοπήσαμε;

Υ.Γ. 1. Είμαι πολύ περίεργος για το πώς θα αντιδράσει το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο και βεβαίως απευθύνθηκα.
Υ.Γ.2. Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως δεν θα βρω χρόνο να σχολιάσω και τη θέση της Συγκλήτου μας για τις προωθούμενες αλλαγές στα πανεπιστήμιά μας. Επ’ αυτού προσεχώς.

2 σχόλια:

  1. We really thank you for the info and the publicity of their names (associate professor N.K. and lecturer G.P.).Keep doing such a good work for the sake of the historical department of Public Administration. Now you know the evolution. N.K. will become vice-rector at the elections of 2011 and G.P. will get the position of director of the economic sector or this of co-ordinator of the graduate programme with specialization in economic science.Besides after the retirement of V.M. and G.S. all these things where expected.

    ΑπάντησηΔιαγραφή