Ως τρίτο μέρος της ….. τριλογίας μου για τις εκλογές στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, ανάρτησα σε τούτη την ιστοσελίδα ένα κείμενο με τίτλο: Εκλογές στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης: «Έργα και ημέραι» του νεοεκλεγέντος προέδρου ή «Μια εισαγωγή στην ιστορία του θεσμού του κουμπάρου!».
Για τη συγγραφή εκείνου του κειμένου ανέτρεξα σε τρεις πηγές. Στην ιστοσελίδα του ίδιου του κ. Περεντίδη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε ένα κείμενο του καθηγητή στο City University of New York κ. θ. Λαζαρίδη και σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ.
Από τα κείμενα αυτά προέκυπτε ότι ο κ. Περεντίδης, αφού ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, «μετακινήθηκε» σε θέση αν. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2004, διορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και με Γενικό Γραμματέα τον καθηγητή κ. Καραμάνο, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στην ίδια Διοικούσα Επιτροπή μετέχει και η κα Ξανθάκη – Καραμάνου Γεωργία, σύζυγος του κου Γενικού Γραμματέα και καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ.
Θαυμάστε τη συνέχεια: η συγκεκριμένη Διοικούσα Επιτροπή «διορίζει» τον κ. Περεντίδη Πρόεδρο της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών που εδρεύει στο Ναύπλιο και – απολαύστε – αναπληρωτή πρόεδρο της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών αγαθών με έδρα την Καλαμάτα !!. Αποτελεί αυτό ναι ή όχι φαινόμενο ….. περιχώρησης στο πρόσωπο του κου Περεντίδη; Στις αντίστοιχες θέσεις του Προέδρου και αναπληρωτή προέδρου των εν λόγω Τμημάτων διορίζεται η κα Ξανθάκη – Καραμάνου, σύζυγος του κου Γενικού Γραμματέα!!!
Την αναξιοκρατία, το νεποτισμό και την κομματική ρουσφετολογία αναδείκνυε και το σχόλιο του καθηγητή Θ. Λαζαρίδη, αναφέροντας ειδικά τον κ. Περεντίδη ως παράδειγμα για τον συγκεκριμένο διορισμό. Διαβάστε Σας παρακαλώ τι ανέγραψε στην ιστοσελίδα του ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος καταλήγει στο σχόλιό του : «… μήπως προσπαθούν να οικοδομήσουν γαλάζιες πλειοψηφίες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; Με αυτά που βλέπω έχω γίνει πολύ καχύποπτος».
Στο ΒΗΜΑ της 14.1.2007 δημοσιεύθηκε σειρά βαρύτατων καταγγελιών για τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Καραμάνο. Ειδικά σε ότι αφορά τον κ. Περεντίδη το ΒΗΜΑ έγραφε: «Η κόρη του ζεύγους, Ιωάννα Καραμάνου, έχει πρόσφατα εκλεγεί σε θέση λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όπου διοικεί - μεταξύ άλλων - η μητέρα της, ενώ τα εκλεκτορικά του σώματα εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας όπου διοικεί - μεταξύ άλλων - ο πατέρας της. Η κυρία Ιωάννα Καραμάνου έχει εκλεγεί λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος του οποίου και μέλος της προσωρινής του γενικής συνέλευσης έχει εκλεγεί ο κουμπάρος του ζεύγους Καραμάνου, καθηγητής κ. Σταύρος Περεντίδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Περεντίδης επιθυμεί να μετακληθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου βρίσκεται η οργανική του θέση, σε πανεπιστήμιο των Αθηνών».
Το κείμενο αφήνει άφωνο τον αναγνώστη. Παρά ταύτα δήλωνα ρητώς ότι δεν μπορούσα να υιοθετήσω τα αναγραφόμενα, αν δεν είχα πλήρεις αποδείξεις. Καλούσα για το λόγο αυτό τον κ. Περεντίδη να διαψεύσει αμέσως τη σχέση κουμπουριάς που επικαλούνταν το δημοσίευμα. Ο κ. Περεντίδης σιώπησε. Αντίθετα, δέχθηκα την 8.4.2010 ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα από την κ. Ιωάννα Καραμάνου, η οποία μου ζητούσε να διαγράψω το όνομά της από την ιστοσελίδα, γιατί δεν ήθελε να έχει ανάμειξη στα εσωτερικά του Παντείου Πανεπιστημίου και ότι η εκλογή της ήταν καθαρή. Τη σχέση όμως κουμπαριάς του κ. Περεντίδη με τους γονείς της δεν την διέψευδε …..
Το σχόλιο με προβλημάτισε ιδιαίτερα και με ώθησε να ψάξω περαιτέρω. Ψάχνοντας τώρα με το όνομα «Καραμάνου» εντόπισα νεότερο δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ της 21.1.2007, στο οποίο η υπεύθυνη δημοσιογράφος έγραφε ότι υπήρξε επιστολή του κ. Περεντίδη με την οποία διέψευδε τη σχέση κουμπαριάς, όπως επίσης και επιστολή του κ. Καραμάνου, ο οποίος αρνούνταν επίσης την εν λόγω σχέση.
Στο βαθμό που εντόπισα τη διάψευση ήμουν άμεσα υποχρεωμένος να διαγράψω την ανάρτηση τουλάχιστον στην αρχική της διατύπωση. Οφείλω δε να ζητήσω συγγνώμη, για το αναγραφέν, ότι αναζήτησα διάψευση της σχέσης «κουμπαριάς» και δεν βρήκα πουθενά. Διάψευση της σχέσης τελικά υπήρξε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αληθινή. Το ερώτημα είναι κρισιμότατο και πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω. Καταρχήν όμως δέχομαι τη διάψευση και για το λόγο αυτό τροποποιώ στο συγκεκριμένο σημείο την ανάρτηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως το τεράστιο ηθικό και δεοντολογικό ερώτημα παραμένει αναλλοίωτο και ανεξάρτητα από τη σχέση της κουμπαριάς, που απλά επιδείνωνε την όλη κατάσταση : μπορεί όχι μόνο νομικά, αλλά ηθικά και δεοντολογικά, ο πανεπιστημιακός δάσκαλος να μετέχει σε εκλεκτορικό σώμα, όταν κρίνεται η κόρη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και στο εν λόγω σώμα ο πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν έχει εκλεγεί αλλά έχει διοριστεί έμμεσα από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο διοικείται μεταξύ άλλων και από τον Γενικό Γραμματέα, τρίτο στην ιεραρχία του Υπουργείου; Ο κ. Περεντίδης «διορίστηκε» αμέσως μετά το διορισμό του Γενικού Γραμματέα κου Καραμάνου και μάλιστα προκλητικά σε τρεις θέσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχοντας ως άμεσο συνεργάτη του στις εν λόγω θέσεις τη γυναίκα του κου Γενικού…..
Τι αναδύουν όλα αυτά; Δεν αναδύουν ευνοιοκρατία, κομματισμό, νεποτισμό; Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος οφείλει, πρωτίστως δια του παραδείγματός τους να εκπέμπει ήθος και έθος σκέψης। Να εμπνέει τους φοιτητές και αυριανούς πνευματικούς καθοδηγητές της κοινωνίας μας με το παράδειγμά του, με αφοσίωση στις ηθικές και δεοντολογικές αρχές. Το νόμιμο δεν είναι πάντοτε και ηθικό, και αυτό το έζησε στο πετσί της πρόσφατα η ελληνική κοινωνία.
Δείτε τώρα τη συνέχεια. Αμέσως μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Περεντίδης «φεύγει» από τις θέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ερχόμενος στο Πάντειο, εκλέγεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναπληρωτής πρόεδρος στο Τμήμα. Μετά την παραίτηση του Προέδρου ασκεί παράνομα τα καθήκοντα του αναπληρωτή, για μακρύ χρονικό διάστημα, και στις αναγκαστικά προκηρυχθείσες πρόωρες εκλογές, μετέχει ως υποψήφιος πρόεδρος χωρίς, να παραιτηθεί από αναπληρωτής πρόεδρος ….. Εκλέγεται έτσι παράνομα, αφού σε μια ακόμα μορφή … περιχώρησης, ενδύεται τον μανδύα του προέδρου και ταυτοχρόνως του αναπληρωτή προέδρου!!!!
Πως κατάφερε ο κ. Περεντίδης να εκλεγεί πρόεδρος (έστω παράνομα), όταν στους φοιτητές μας είναι περίπου άγνωστος; Τα μαθήματά του συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ελάχιστων φοιτητών, ενώ ένα μάθημα που του ανατέθηκε προς διδασκαλία δεν συγκέντρωσε τον ελάχιστο αριθμό των 10 φοιτητών για να μπορέσει να διδαχτεί. Και όμως. Από τους περίπου 450 φοιτητές που προσήλθαν στην κάλπη, πάνω από 320 ψήφισαν «μονοκούκι» τον κ. Περεντίδη. Είναι πασιφανές: η στρατευμένη ψήφος της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ ανέδειξε τον κ. Περεντίδη τυπικά πρόεδρο του Τμήματος…
Ποιες ακριβώς προεκτάσεις έχει η παραπάνω κατάσταση πραγμάτων, θα το συζητήσουμε σε άλλη μελλοντική ανάρτηση με ….. ζουμερές αλλά και θλιβερές ταυτόχρονα ιστορίες!! Εδώ πρέπει να κλείσει η τριλογία για τις εκλογές στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Κυριε καθηγητα,
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαβαζοντας τα οσα σχολιαζετε παραπανω ενιωσα την αναγκη να κανω σας κανω γνωστη και τη δικη μου αποψη.Ειμαι σιγουρη πως ως υπερμαχος των δημοκρατικων αρχων θα δεχτειτε και τον αντιλογο στα οσα λετε.
Μιας και δεν μπορω να επεκταθω ιδιαιτερα,θα εστιασω σε ορισμενα σημεια.Ειχα την τυχη ως φοιτητρια να με διδαξει ο κ.Περεντιδης.Πραγματικα πιστευω οτι προκειται για εναν απο τους πλεον αξιολογους καθηγητες που διαθετει αυτη τη στιγμη το Παντειο.Προκειται για Δασκαλο,που φερεται με σεβασμο απεναντι στους φοιτητες και τις επιλογες τους,που μεταλαμπαδευει τις γνωσεις του με τον καλυτερο τροπο,που τους δινει βασεις να ονειρευονται το μελλον τους,που τους κανει να πιστευουν στον εαυτο και τις δυναμεις τους,δινοντας παραλληλα το "παρων" εκ μερους ολων των καθηγητων στην παροχη βοηθειας σε οποιαδηποτε στιγμη τη χρεαστουν.
Αναφερετε χαρακτηριστικα οτι ο κ.Περεντιδης ειναι περιπου αγνωστος.Νομιζω πως κανετε λαθος σαυτο.Κι αν ακομη ειναι λιγοτερο γνωστος,αυτο συμβαινει διοτι κανει μαθημα στην κατευθυνση Δημ.θεσμων,την οποια,οπως σιγουρα γνωριζετε,επιλεγουν λιγοι φοιτητες και παρακολουθουν ακομη λιγοτεροι.Κι εφοσον το μαθημα του,το οποιο ειναι απο μονο του πολυ ιδιαιτερο και εξειδικευμενο,δεν διδασκεται στα πρωτα 4 υποχρεωτικα 6μηνα,ειναι λογικο να μην τον εχουν γνωρισει ολοι οι φοιτητες.Σε καμια ομως περιπτωση δε γινεται αυτο γιατι δεν εκτιμουν οι φοιτητες αυτον ή το μαθημα του.Εξαλλου δεν ειναι η αναγνωρισιμοτητα του καθε καθηγητη που του δινει αξια και πολυ περισσοτερο,δεν ειναι η μη αναγνωρισιμοτητα του που μειωνει το εργο του.Πρωτα απολα ομως νομιζω πως θα επρεπε να γινει ο διαχωρισμος της καλης απο την κακη αναγνωρισιμοτητα.
Κλεινοντας,λετε οτι απο του 450 φοιτητες που ψηφισαν,οι 320 ψηφισαν "μονοκουκι".Θα ηθελα ομως να σας επενθυμισω οτι ανεξαρτητως σε ποια φοιτητικη παραταξη ανηκουν,συνεχιζουν κι αυτοι να ειναι φοιτητες με ελευθερια βουλησης.Εκτος κι αν εννοειτε οτι ολοι αυτοι οι φοιτητες στα 20 τους ειναι ερμαια,χωρις κριση και βουληση,ή αν απλα τους επιβληθηκε να ψηφισουν.Εγω δεν θα ηθελα να πιστεψω κατι τετοιο και δεν το πιστευω.Οποια ομως και να ειναι η αποψη σας για τα κινητρα των ψηφοφορων,σιγουρα αυτο δεν καθιστα την εκλογη του κ.Περεντιδη,με δημοκρατικες διαδικασιες,παρανομη.Ειναι η προσωπικη μου αποψη και σας την εκανα γνωστη γιατι ακριβως ετσι εχω μαθει,να λεω αυτο που πιστευω σε καθε περιπτωση.Σας ευχαριστω για το χρονο σας,
με εκτιμηση μια φοιτητρια σας.
Αγαπητή SS
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά με αδικείς. Ποτέ δεν αμφισβήτησα ούτε την επιστημονική ούτε τη διδακτική επάρκεια του συναδέλφου καθηγητή κ. Περεντίδη.Δεν τη γνωρίζω άλλωστε. Ούτε βεβαίως θεώρησα ως παράνομη την εκλογή του, επειδή τον ψήφισε η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ. Στην ανάρτισή μου της 24.3.2010 και με τίτλο «Εκλογές στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης: Ο παρανομήσας δεδικαίωται» εξήγησα με πλήρη νομική τεκμηρίωση, γιατί η εκλογή του κ. Περεντίδη είναι παράνομη. Διάβασε σε παρακαλώ εκείνη την ανάρτιση και είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου.
Η αναφορά μου στον «άγνωστο» κ. Περεντίδη (καθόλου μειωτική, αφού ο κ. Περεντίδης είναι ένας νέος συνάδελφος στο Τμήμα) στόχευε ακριβώς στο να αναδείξει την ιδιαίτερη σχέση μιας φοιτητικής παράταξης και ενός καθηγητή, αφού αυτός στους φοιτητές ήταν άγνωστος. Πρόσεξε: Οι φοιτητικές παρατάξεις γι’ αυτόν τό λόγο είναι εκεί. Να επιλέγουν κατά την κρίση τους τον πλέον κατάλληλο καθηγητή και να τον υποστηρίζουν για την εκλογή του. Αυτόν ακριβώς το ρόλο τους ανέθεσε η πολιτεία.Αυτό όμως πρέπει να γίνεται χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς συμφωνίες, χωρίς αλισβερίσι. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε έχομε διαπλοκή και χίλια δυο άλλα.
Έχομε εν προκειμένω διαπλοκή; Δυστυχώς έχομε. Και χοντροκομμένη μάλιστα. Αν θέλεις, έλα στο γραφείο μου να σου πω ονόματα και διευθύνσεις. Δεν αναρτώ όμως εδώ ονόματα φοιτητών, γιατί δουλειά μου ως πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν είναι να τιμωρώ και να διαπομπεύω τους φοιτητές μου, αλλά να τους προστατεύω. Όσο μεγάλες ευθύνες και αν έχουν - και έχουν - στην ουσία είναι τα θύματα.
Ειλικρινά με απέραντη εκτίμηση για το σχόλιό σου και με απέραντο προβληματισμό. Ο προβληματισμός μου εστιάζεται σε τούτο:κατά πόσο προωθώ την εξυγίανση στο πανεπιστήμιο, όταν διασαλεύω τη σχέση του φοιτητή με τον καθηγητή του;
Η μισή Ελλάδα αναρωτιέται πώς έως σήμερα δεν επενέβη ο εισαγγελέας και πώς μπορεί η αδικία και η παρανομία στα ελληνικά Πανεπιστήμια να μένουν ατιμώρητες. Όλοι είμαστε έμμεσα υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή. Χωρίς τιμωρία οι κακοί και οι φαύλοι αποθρασύνονται. Απολύθηκε κάποιος από τους υπαίτιους; Όχι, οι λέκτορες προβιβάστηκαν, έγιναν επίκουροι. Ορισμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να παραπεμφθούν στο δικαστήριο για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Τραγική κατάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφή