Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια: ….ώδινεν όρος;


Μια ακόμα μεταρρύθμιση για τα πανεπιστήμιά μας είναι προ των πυλών. Η διαβούλευση περίπου ολοκληρώθηκε και το κείμενο του σχεδίου νόμου θα εμφανιστεί όσον ούπω. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις.
Μια μεταρρύθμιση για να είναι επιτυχής πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη διεθνή εμπειρία αλλά και τις εθνικές ιδιαιτερότητες.
Γνωρίζουμε όλοι μας πια που πονάει το σύστημα. Κατά συνέπεια η πρώτη μέριμνα ενός νόμου για τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι η άρση αυτών των ανωμαλιών.

Κατά την άποψή μου ένας νόμος πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1. Μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων τουλάχιστον κατά 30-40%, έτσι ώστε ο αριθμός των πτυχιούχων μας να προσαρμόζεται στις ανάγκες της οικονομίας μας. Ο υπερπληθωρισμός των φοιτητών μας χωρίς καμιά επαγγελματική προοπτική είναι μια από τις κύριες πηγές των δεινών μας. Παράδειγμα: γιατί πρέπει να υπάρχει τμήμα νοσηλευτικής στα ΑΤΕΙ και το ίδιο ακριβώς τμήμα στις ιατρικές των ΑΕΙ; Ο κατάλογος είναι ατελείωτος αν τον ψάξει κανείς.
2. Κατάργηση των ΑΤΕΙ. Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούν πρόκληση για την ανθρώπινη νόηση. Είναι άθλια ελληνική πρωτοτυπία. Η μόνη δικαιολογία ύπαρξή τους θα ήταν ο υποβιβασμός τους σε τεχνολογικά ιδρύματα χωρίς ακαδημαϊκό χαρακτήρα.
3. Κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή των οργάνων του πανεπιστημίου. Η καλύτερη ίσως ιδέα του νόμου-πλαισίου μετατράπηκε στην πράξη σε άθλια γάγγραινα. Οι φοιτητές, η ελπίδα διαφύλαξης των πανεπιστημιακών αξιών, μετατράπηκαν σε στυλοβάτες του συστήματος.
4. Πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία των ΑΕΙ με ελεγκτικά δικαιώματα των φοιτητών. Τα ΑΕΙ αξιολογούνται για το παραγόμενο έργο τους και λογοδοτούν στο φορολογούμενο πολίτη και για το τελευταίο ευρώ που ξοδεύουν.
5. Επαύξηση των προσόντων που απαιτούνται για την εκλογή ως μέλους ΔΕΠ στα ΑΕΙ με επαναφορά της υφηγεσίας ως προϋπόθεσης για την κατάληψη θέσης πρωτοβάθμιου καθηγητή.
6. Εξέλιξη σύμφωνα με τις καθηγητικές βαθμίδες δεν μπορεί να ζητηθεί στο τμήμα που εργάζεται ο υποψήφιος. Θα πρέπει να ζητάει την αξιολόγησή του σε άλλα ομοειδή πανεπιστημιακά τμήματα.
7. Ευθύνη της διοίκησης των ΑΕΙ σε περίπτωση βλάβης των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος, εφόσον αδιαφορεί για τη λήψη των κατάλληλων προστατευτικών μέτρων.

Στοιχηματίζω: δεν πρόκειται να βρεθεί πολιτική ηγεσία που να βάλει «τον δάκτυλον εις τον τύπο των ήλων» και να πάρει αυτά τα …«αντιλαϊκά» μέτρα ....