Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Τις πταίει;

Θέλω να πιστεύω ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν θα διαμαρτυρηθεί επειδή δανείζομαι χωρίς την άδειά του (... που να τον βρω άλλωστε) τον τίτλο του παρόντος σημειώματος.

Η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου αρχίζει σε λίγες μέρες και οι φοιτητές μας, οι φοιτητές του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης δεν έχουν πάρει ακόμα τα βιβλία τους!!!

Αλήθεια, δεν φταίει κανένας γι’ αυτήν την αθλιότητα; (χρησιμοποιώ τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό). Σε τούτο τον τόπο καταφέραμε να στρεβλώσομε τα αυτονόητα, τον ορθολογισμό, που υποτίθεται ότι γεννήθηκε εδώ. Φταίει, λέμε, το σύστημα κι’ έτσι - δημιουργώντας το τέλειο άλλοθι για τους εαυτούς μας - κοιμόμαστε ήσυχοι αλλά και μοιραίοι. Το ότι το σύστημα το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι ελάχιστα το συνεκτιμούμε ( ... δεν μας συμφέρει άλλωστε).

Λοιπόν. Βαρέθηκα τις υπεκφυγές, τα μισόλογα και τις περί συστήματος ευθύνες. Οι ευθύνες προσωποποιούνται και εφόσον διακρίνονται ευκρινώς, καταλογίζονται. Εν προκειμένω οι ευθύνες ανήκουν ευκρινώς στον Πρόεδρος του Τμήματος και επέκεινα στον Πρύτανη του Ιδρύματος. Τελεία και παύλα. Ο νόμος είναι σαφέστατος. Κατά Απρίλιο μήνα με ευθύνη του Προέδρου συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος και αποφασίζει για το Πρόγραμμα Σπουδών του επομένου έτους και τα προς διανομή συγγράμματα, έτσι ώστε με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Με άνεση χρόνου. Γιατί ποτέ, μα ποτέ δεν τηρήθηκε αυτή η προθεσμία; Γιατί ποτέ, μα ποτέ δεν ζητήθηκαν ευθύνες γι’ αυτήν την εξοργιστική παράλειψη που οδηγεί σε τούτη την αθλιότητα;

Όμως και η ευθύνη των φοιτητών είναι τεράστια. Επειδή ανέχονται την αθλιότητα. Έχουν τη δύναμη της διαμαρτυρίας. Γιατί δεν την ασκούν; Γιατί δεν ..«καταλαμβάνουν» το Πανεπιστήμιο με αίτημα την έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων; Δεν είναι αυτό το πρώτο και βασικό συνδικαλιστικό αίτημα; Το μόνο ίσως που δικαιολογεί ευθέως δυναμικές αντιδράσεις. Γιατί δεν τις επιχειρούν;

6 σχόλια:

  1. Η εκδίκηση ειναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο: τα θηλυκά καταλήγοντα σε "ι" γράφονται με η. :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΈΣ.. ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΙΝΗΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΝΟΥΧΊΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.. ΚΟΜΜΑΤΙΚΆ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥΣ.. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΓΚΛΙΜΑΤΙΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ... ΜΑΣ ΠΝΙΓΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΑΣΚΑΛΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ!
    ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΥΡΙΑΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
    ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ Ή ΟΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥΣ (ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ...) ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΟΧΟ.
    ΝΑ ΕΜΦΥΣΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ- ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
    ΗΤΟΙ , ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σχόλιό σου με εξέπληξε. Ειλικρινά αυτή τη διάσταση δεν την είχα σκεφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝ ΤΕΛΕΙ , ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ , ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ! ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
    Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΤΡΟ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ! ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ... (GEORGIOS απ τα προηγουμενα σχολια. εφτιαξα το προφιλ μου ως νεος blogger.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει το σύστημα αλλά όλοι εμείς,δηλαδή φοιτητές και οι διοικούντες του Πανεπιστημίου!Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί τα προβλήματα των φοιτητών ενώ είναι κοινά και οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ενωμένοι για την αντιμετώπιση τους,παρ' όλα αυτά χωρίζονται σε παρατάξεις για να επιλυθούν(αν και στην πραγματικότητα ως έχουν τα πράγματα δεν έχουν ποτέ επιλύσει τα ουσιώδη που τους αφορά άμεσα)!Αυτά από την πλευρά των φοιτητών!
    Από την μεριά των διοικούντων, τόσο δύσκολα είναι τα προβλήματα ώστε αδυνατούν να τα επιλύσουν ή απλά δεν υπάρχει δυνατή θέληση;Εκτός βέβαια κι αν λαμβάνουν τέτοιου είδους θέση μόνο και μόνο για το αξίωμα!Μόνο άτομα με ήθος και αληθινό ενδιαφέρον θα μπορούσαν να επιφορτιστούν ένα τέτοιο έργο για να αναβαθμιστεί το πανεπιστήμιο!
    Και επ'αυτού έρχομαι στο εξής ερώτημα:έχετε σκεφτεί ποτέ κ.καθηγητά να υποβάλλετε υποψηφιότητα σαν πρόεδρος του τμήματος ή σαν πρύτανης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή